Dünya'nın Hayran Kaldığı Cezaevi (İzmir)

Kayıt
20 Mart 2012
Mesajlar
151
Beğeniler
0
#1
Türkiye'de ilk İSO belgesi alan kurum, 5 yıldızlı otelleri aratmıyor. El sanatları atölyeleri, dinlenme ve spor tesisleri bulunan cezaevini incelemek için yurtdışından heyetler geliyor

ALİ EYCE (HABER MERKEZİ)

Yeni Asır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı ve EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ünü Türkiye'yi aşıp yurtdışına yayılan ve dünya ülkeleri tarafından örnek olarak incelenen İzmir 1 Nolu F Tipi Cezaevi'ni ziyaret etti. Bursalı ve Yorgancılar'ı, cezaevinin kapısında karşılayan İzmir 1 Nolu F Tipi Cezaevi Müdürü Ayhan Çapacı, cezaevinin bütün birimlerini gezdirirken, duvarlara astırdığı cezaevinin eski ve yeni fotoğraflarıyla nereden nereye geldiklerini anlatmaya çalıştıklarını söyledi. Cezaevinin Kal-Der tarafından 2011'in en iyi ekibi ödülü aldığını, ayrıca Türkiye'de ilk İSO belgesine sahip yüksek güvenlikli kapalı cezaevi olduğunu belirten Çapacı, dünyanın ilgisini çeken bir cezaevi modeli yarattıklarını dile getirdi. Afganistan, Moldovya, Romanya ve Bosna-Hersek gibi birçok ülkeden üst düzey ziyaretçilerin gelerek incelemeler yaptığını anlatan Çapacı, "Dışarıdan gelen heyetler, yaptıkları incelemelerden sonra bunları nasıl başardığımızı anlatmak üzere bizi ülkelerine davet ediyorlar" dedi.



'ÜRETKEN MAHKUM'

İSO standartlarında çalışmalar yaptıklarını, sloganlarının 'mutlu ziyaretçi, üretken mahkum' olduğunu söyleyen Çapacı, cezaevinin içindeki berber, terzihane, bilgisayar odası, voleybol ve basketbol sahası, saz yapma atölyesi, resim atölyesi, revir, psikolog odasını ziyaretçilerine gezdirdi. Müdür Çapacı, ziyaretçileri geçtiği bir koridorun duvarlarının sırf papatya olduğunu ve buraya mahkumlar tarafından 'Papatya Sokağı' denildiğini ve her mahkumun mutlaka geçmek istediği yer olduğunu söyledi.
Mahkumları dinlemeye çok önem verdiğini belirten Cezaevi Müdürü Ayhan Çapacı, her gün en az 10 mahkumu çağırıp dinlediğini, sorunları ve yapılması gerekenleri bizzat onlardan aldığını anlattı. Çapacı, mahkumların buradaki atölyelerde ürettikleriyle kendilerine ekonomik destek sağladıklarını ve üreticiliğin huzuruyla cezaevinde olduklarını dahi unuttuklarına dikkat çekti.

CAM BONCUKLAR

Çapacı, cezaevinde mahkum ve infaz koruma memurlarının yararlanabilmesi için çim saha yapan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'a teşekkür etti. İzmir 1 Nolu F Tipi Cezaevi Müdürü Ayhan Çapacı, çini seramik atölyesindeki çalışmalar hakkında bilgi verip, Yorgancılar'dan burada üretilen ürünlerin alımıyla ilgili de destek istedi.
Yorgancılar, Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından kurs öğretmeni olarak gönderilen Ebru Camkıran'dan kurs ve üretilen ürünler hakkında bilgi aldı. Kurs öğretmeni Camkıran, buradaki ürünlerin tamamen kendi tasarımları olduğunu ve el emeğiyle yapıldığını anlattı. Başkan Yorgancılar, üretilen çinilere hayran kalırken, çeşitli ödül törenlerinde bunların tercih edilebileceğinin altını çizdi.
Cezaevinde en çok üretim yapan atölye ise 'Cam Boncuk Yapımı' kursu için açılan yerdi. Halk Eğitim Müdürlüğü kurs öğretmeni Meltem Tulunay'ın verdiği kursta, mahkumlar ürettikleri ürünlere dışardan çok talep olduğunu siparişlere yetişemediklerini belirttiler. Yeni Asır Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı, erkek mahkumların ürettikleri cam boncuktan kolye, bileklik ve bileziklerin çok estetik olduğunu belirtti.

SERGİ SARAYI GİBİ

Cezaevinden çok bir sergi sarayı gezintisi izlenimi veren ziyaretin son bölümünde Cezaevi Müdürü Ayhan Çapacı, cezaevinde takdir gören çalışmalarının ününü Türkiye'yi de aştığını söyledi. Çapacı, "Değişik tarihlerde, yurt dışından çok heyetleri cezaevimizde ağırladık. Her gelen heyet, buranın cezaevi olduğunda ciddi şüpheler duydu. Ama yapılanlara hayranlık duyarak. Afganistan, Moldovya, Romanya ve Bosna-Hersek gibi ülkeler, bu yapılanların nasıl yapıldığını anlatmak ve eğitim vermemiz konusunda bizi ülkelerine davet ettiler" dedi.

237 personel görev yapıyor

İzmir 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu 18 bin metrekare kapalı alana sahip ve bünyesinde 103 adet üç kişilik oda bulunmaktadır. Üç kişilik odaların üst katları yatakhane olarak kullanılmakta, alt katları ise içinde tuvalet, banyo, mutfak tezgahı ve dolapların yer aldığı müşterek yaşam alanı olarak kullanılmaktadır. Odalarda gün batımına kadar istifade edilebilen havalandırma bahçeleri yer almaktadır. Bunun yanı sıra 59 adet tek kişilik oda, açık ve kapalı spor salonları, kütüphane, dershane ve iş atölyeleri başta olmak üzere çamaşırhane, sığınak, idari bölüm, revir, mescit gibi bölümler hizmete sunulmuştur. Cezaevinde 237 personel çalışmaktadır.

Yeniasır Gazetesi
 
Kayıt
4 Ocak 2012
Mesajlar
2.130
Beğeniler
1
Şehir
eskişehir
#2
böyle güzel haberler insanları sevindiriyor. mahkumların toplu tekrar kazandırılması İKM arkadaşların en önemli görevlerinden birisi
 
Kayıt
20 Mart 2012
Mesajlar
151
Beğeniler
0
#3
Konu mahkumlar olununca böyle güzel bir duyarlılık gösteriliyor ikm ve diğer cezaevi personeli tarafından; fakat konu mahkum değil de ikm olunca...
 
Yukarı Alt