Büyük Üstad Necip Fazıl KISAKÜREK.....

Kayıt
18 Mart 2012
Mesajlar
23
Beğeniler
0
#1
Türk edebiyatının mistik "üstad"ı Necip Fazıl Kısakürek, doğumunun 107, ölümünün ise 29'uncu yıldönümünde anılıyor:|

Birkaç yılda bir hapse girmeye dayandı. Büyük Doğu dergisinin 16 kere kapatılmasına, kapatılmadığı zamanlarda ise toplatılmasına dayandı. Bir yıl daha yaşlanmaya dayanamadı.
Tüm vasiyetini ise sadece iki cümleye "Son günüm olmasın çelengim top arabam/Beni alıp götürsün tam dört inanmış adam" diyerek sığdırdı.

1905 yılının 25 Mayıs'ında doğan Türkiye'nin en önemli fikir ve edebiyat adamlarından Necip Fazıl Kısakürek, ölümünün 29'uncu yılında anılıyor. Büyük Doğu fikir akımının öncüsü "üstad"ın takipçileri, bugün bile Kısakürek'in yeterince anlaşılamadığından muzdarıp.

"ARAP BAHARI'NIN FİTİLİNİ BÜYÜK DOĞU'CULAR ATEŞLEDİ"
Fakat Kısakürek'in ardında bıraktığı eserlerin bugün global dünyada bile karşılığını bulduğu iddiaları da yok değil. Necip Fazıl Kısakürek üzerine araştırmalarıyla tanınan yazar Mustafa Miyasoğlu, ''Amerika'nın 'Büyük Orta Doğu Projesi' iflas etti ama Necip Fazıl'ın 'Büyük Doğu Tezi' hala gündemde. Mısır'dan başlayan Arap Bahar'ı, Necip Fazıl'dan etkilenen düşünürler sayesinde gerçekleşti" diyerek Büyük Doğu tezinin halen hayatta olduğunu söylüyor.
Miyasoğlu'nun kanıtı ise Mısır'da Mübarek rejimine isyan bayrağını çekenlerin önderlerinden biri olan Mısırlı Prof. Dr. Muhammed Harb. Miyasoğlu, "Harb'ın Muhammed Harb, Necip Fazıl'ın eserlerinden beslenmiş, Türkiye'de tarih doktorası yapmıştır. Harb, talebeleri ve arkadaşları Arap Baharı'nı tetiklediler. Arap Baharı'nın ilhamı da Necip Fazıl'ın eserleridir" diyerek "üstad"ın dünyayı sarsan son Arap isyanına öncülük yaptığını savunuyor.

12 YAŞINDA ŞAİR
Şiirdeki dehasının örneği olarak "Ateşten zehrini tattım bu okun/Bir anda kül etti can elmasımı/Sanki burnum değdi burnuna yokun/Kustum öz ağzımdan kafa tasımı'' dizeleri gösterilen Kısakürek, şiir yazmaya 12 yaşında başladı ve ilk şiir kitabını 17 yaşında yayınladı. 21 yaşında çıkardığı ''Örümcek Ağı'' adlı şiir kitabının ardından, 24 yaşındayken edebiyat dünyasına sunduğu ''Kaldırımlar'' adlı şiir kitabıyla tanındı.

Bahriye Mektebi'nden ayrılan ve 1921 yılında Darülfünun Felsefe Bölümü'nde okumaya başlayan, ancak bu öğrenimini de tamamlayamayan Kısakürek, hükümetin açtığı bir yarışmayı kazanarak burs aldı ve felsefe öğrenimi için Paris'e gitti. Paris dönüşü yayımladığı ''Örümcek Ağı'' ve ''Kaldırımlar'' adlı şiir kitapları Kısakürek'i genç yaşta ünlü yaptı.

Zamanla Bab-ı Ali'nin önde gelen isimleri arasında yer alan ve 1934 yılına kadar sadece şair olarak tanınan Kısakürek, bu yıllarda hayatında yeni bir devrin başlamasına vesile olan ve adına ''Allah dostunu gördüm, bundan altı yıl evvel/Bir akşamdı ki zaman donacak kadar güzel/Bana, yakan gözlerle, bir kerecik baktınız/Ruhuma, büyük temel çivisini çaktınız'' dizelerini yazdığı İslam alimi Abdülhakim Arvasi ile tanıştı.

"TAM OTUZ YIL SAATİM İŞLEMİŞ BEN DURMUŞUM"
İslami kimliği ile öne çıkmaya başlayan Kısakürek, hayatındaki bu değişimi de ''Tam otuz yıl saatim işlemiş ben durmuşum/Gökyüzünden habersiz, uçurtma uçurmuşum...'' mısralarıyla dile getirdi.

Modern Türk şiirinin, mistik şairi olan Necip Fazıl Kısakürek, düz yazı türünde eserler verse de asıl güçlü yanını şiirlerinde ortaya koydu. Halk şiirinin öz ve biçim yapısından yararlanarak bunlara batılı, modern bir özellik kazandıran, ardından dinsel duyuşlarda karar kılan Kısakürek, sağlam bir teknikle iç dünyasını, felsefi görüşlerini, etkileyici bir anlatımla dile getirdi.

Halk, tanzimat, divan ve batı edebiyatını en ince ayrıntılarına kadar bilen Kısakürek, kafiyeye sığınmayı sahtekarlık sayarak, serbest şiire karşı çıktı. Duygu ve düşüncenin şiir kalıbında, sanat kaygısıyla dillendirilmesi gerektiğini savunan Kısakürek, lirizm akımının ağır bastığı şiirler yazdı.

Şiirlerinde duygularını farklı biçimde yansıtan ve kullandığı değişik benzetmelerle eserlerini renklendiren şair, şiirlerinde anlaşılmayan ayak sesleri, periler, cinler, hayaletler, kabuslar, siyah kediler, geceleri insanın etrafında fıldır fıldır dönen kambur cüceler gibi ürpertici motiflerle, birtakım gerçeküstü varlıklara yer verdi.

Kısakürek, bütün şiirlerini kapsayan ''Çile'' adlı kitabında şiirlerini ''Ölüm'', ''Korku'', ''Ukde'' ve ''Tecrit'' adı altında topladı.

Daha sonraki yıllarda şiirlerinde toplumu da sanatına yansıtan şair, kaleme aldığı eserlerinde toplumun kandırıldığını, uyarılması gerektiğini dile getirerek, Türk milletinin aslına dönmesini savundu.

BİR ADAM YARATMAK...
Tiyatro eserlerinde üstün bir ahlak felsefesini savunan Kısakürek, Muhsin Ertuğrul'un tavsiyesiyle ilk piyesi ''Tohum''u 1935 yılında yazdı. Muhsin Ertuğrul'un da rol aldığı bu piyes, sanat çevrelerinden büyük ilgi gördüğü halde, eserdeki olaylar, yoğunlaştırılmış fikrin gölgesinde kaldığı için halk yeterince ilgi göstermedi.

Kısakürek, bu eserden edindiği deneyimle 1937 yılında ''Türk Shakespeare'' olarak anılmasının yolunu açan ''Bir Adam Yaratmak'' adlı oyunu kaleme aldı. Hem olay örgüsü, hem de diyalogların içerisinden sızan derin fikir, ''Bir Adam Yaratmak''ı şaheser haline getirdi. İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda 1937-1938 sezonunda Muhsin Ertuğrul tarafından sahnelenen ''Bir Adam Yaratmak'', Türk tiyatrosunun en güçlü oyunları arasına girdi. Kısakürek, ''Cinnet Mustatili'' adlı tiyatro eserinde ise hapishane anılarına yer verdi.

Şairliği ve oyun yazarlığının yanı sıra çıkardığı dergiler ve bu dergilerde çıkan yazılarla sürdürdüğü mücadeleyle de ön plana çıkan Kısakürek, haftalık ''Ağaç'' dergisinde (17 sayı) dönemin ünlü edebiyatçılarını bir araya getirdi.

''Büyük Doğu'' dergisinde çıkan yazılarıyla İsmet Paşa ve tek parti yönetimine şiddetli bir muhalefet sürdürmesi sonucu, hakkında açılan çok sayıda davada yüzlerce yıl hapsi istenen Kısakürek, sık sık kapatılan ve toplatılan Büyük Doğu'nun çıkmadığı sürelerde günlük fıkra ve çeşitli yazılarını, ''Yeni İstanbul'', ''Son Posta'', ''Bab-ı Ali'de Sabah'', ''Bugün'', ''Milli Gazete'', ''Hergün'' ve ''Tercüman'' gazetelerinde yayımladı. Büyük Doğu'da çıkan yazılarında kendi imzası dışında ''Adıdeğmez'', ''Mürid'', ''Ahmet Abdülbaki'' gibi müstear kullandı.

Türk Edebiyatı Vakfı'nca 1980 yılında verilen beratla ''Sultanü'ş-Şuara'' (Şairlerin Sultanı) unvanını kazanan Kısakürek, aynı yıl ''Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü'', 1981'de ''İman ve İslam Atlası'' adlı eseriyle fikir dalında ''Milli Kültür Vakfı Armağanı'', 1982 yılında Türkiye Yazarlar Birliği ''Üstün Hizmet Ödülü''nü aldı.

VASİYETİ: ÇİÇEKLER ÇAMURA VE BANDO YÜZGERİ KOĞUŞUNA
İstanbul'da 25 Mayıs 1983 tarihinde 78 yaşındayken vefat eden Necip Fazıl Kısakürek, ''Çile'' şiirinde vasiyetini teyit eder nitelikte ''Son günüm olmasın çelengim top arabam/Beni alıp götürsün tam dört inanmış adam'' satırlarına yer verdi.

Kısakürek, vasiyetinin bir bölümünde şunları dile getirdi:

''Fikir ve duyguda, vasiyete lüzum görmüyorum. Bu bahiste bütün eserlerim, her kelime, cümle, mısra ve topyekün ifade tarzım vasiyettir. Eğer bu kamusluk bütünü, tek ve minicik bir daire içinde toplamak gerekirse söylenecek söz 'Allah ve Resulü; başka her şey hiç ve batıl' demekten ibarettir.

Beni, ayrıca hususi vasiyetimde gösterdiğim gibi, İslami usullerin en incelerine riayetle gömünüz. Burada, umumi vasiyette de belirtilmesi gereken bir noktaya dokunmalıyım. Cenazeme çiçek ve bando muzika gönderecek makam ve şahıslara uzaklığımız ve kimsenin böyle bir zahmete girişmeyeceği malum... Fakat bu hususta bir muziplik zuhur edecek olursa, ne yapılmak gerektiği de beni sevenlerce malum... Çiçekler çamura ve bando yüzgeri koğuşuna.''
 
Kayıt
3 Mart 2012
Mesajlar
559
Beğeniler
0
#5
Bir çok şiiri şahsen beni çok etkilemiştir. Ülkemizin yetiştirdiği ender şahsiyetlerden. Mekanı cennet olsun.
 
Kayıt
17 Ocak 2012
Mesajlar
84
Beğeniler
0
#7
ALLAH GANİ GANİ RAHMET ETSİN. EN ÇOK HOŞUMA GİDEN MISRALARINDAN BİRİSİ


ZAMANI KOKUTANLAR MÜRTECİ DİYOR BANA.
YÜKSELDİK SANIYORLAR ALÇALDIKÇA TABANA.
 
Kayıt
18 Mart 2012
Mesajlar
23
Beğeniler
0
#9
Ama işin gerçek tarafı şu Üstadın ölüm yıldönümünde "Büyük Üstad Necip Fazıl KISAKÜREK" başlığınının 2000'e yakın üyesi olan ve günlük 200 kişiye yakın takipçisi olan ve bu rakamlarında %90 ı GENÇ olan bir forumda sadece 80 küsür görüntüleme ve sadece 3 farklı paylaşım olması... *clap*
 
Kayıt
3 Mart 2012
Mesajlar
559
Beğeniler
0
#10
KISAKÜREK - UZUNKÜREK

Yavuz Bülent Bakiler anlatıyor:

Bir gün Osman Yüksel çok büyük bir safiyetle Necip Fazıl'a sorar:
-Üstad, vallahi bir türlü anlayamıyorum. Büyük şairsiniz, büyük nâşirsiniz, büyük fikir adamısınız, büyük mücahitsiniz, büyük dehasınız, bütün büyüklükleri şahsınızda toplamışsınız.
-Anlayamadığın nedir Osman çabuk söyle! Bir itirazın mı var?
-Estağfurullah Üstad, ne itirazım olabilir? Anlayamadığım şu: Bu kadar büyülük içinde, soyadınız neden büyük kürek veya uzun kürek değil de Kısakürek?
Necip Fazıl öfkeyle bağırmaya başlar:
-Osmaan! Espri budalası! Bilmiyor musun ki, soyadım bana ecdadımdan mirastır. Kısakürek'i ben seçmedim. Ben, Kısakürek soyadını almak büyüklüğünü gösterdim, anlıyor musun?

(Suffe Kültür Sanat Yıllığı - Necip Fazıl Armağanı 1984 - Sh.576)
 
Kayıt
3 Mart 2012
Mesajlar
559
Beğeniler
0
#11
KOL BACAK

Bir grupla Milli Türk Talebe Birliği'nin o zamanki yeri olan eski sebze hâlinin üst katında toplandık. Üstad sigarasını tellendirdi. Çeşitli sorular soruldu. Hepsine kısa ve öz cevaplar verdi. Bir ara karateciler takdim edildi. Bu kara kuşak, bu sarı kuşak diye sıralanınca, Üstadın sabrı taştı ve lafı kondurdu:
"Takdim ettiğiniz kimseler hep kol bacak cinsinden. Bana kafası olan birini getirin. Ben bunlardan anlamam!."

(Abdülkadir Abdulselamoğlu - Doğumunun 100. Yılında Necip Fazıl - Kültür Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Yayınları)
 
Kayıt
3 Mart 2012
Mesajlar
559
Beğeniler
0
#12
ALLAH'IN BİLDİĞİNİ KULDAN SAKLAMAMAK!

Kayseri'deydik, Büyük Doğu teşkilatında... Bir adam getirdiler, "şununla iki kelime konuş!" dediler bana... Adam geldi. Elinde sigara, Ramazan günü... Anladım ne tip olduğunu...

Hitap ettim:

"- Sigaranı at da öyle gel karşıma!"

Gayet ucuz bir formülü vardır bu işin... Günün hemen bütün formülleri gibi...

O da aynı şekilde cevap verdi:

"- Allah'ın bildiğini kuldan niye saklıyayım?"

Bu umumî formül...

Devam ettim:

"- Allah senin tenasül aletin olduğunu da biliyor. Niye saklıyorsun?"

Bozuldu, kala kaldı, hiçbir şeye aklı eremedi. "- Senin bu susman mağlûp olman değildir. Şimdi seni mağlûp edeyim dedim; Allah'ın bilmediği bir şey olabilir mi?.. O her şeyi biliyor. Yalnız senin, Allah'ın bildiğini, yalnız ondan af dileyerek ona tahsis etmen ve onun bildiği şeyi ortaya açıkça, hayâsızca dökmemeni gerektiren bir fakülteye malik olman lâzım... Sen bundan da mahrum bir bedbahtsın!.."

Necip Fazıl Kısakürek, Batı Tefekkürü ve İslam Tasavvufu isimli konferansından iktibastır...
 
Kayıt
3 Mart 2012
Mesajlar
559
Beğeniler
0
#13
BİR ANI:

İstanbul'da binler toplanmış, ÜSTAD kürsüye çıkıyor ve mübarek ağzından şu ibret verici sözler diziliyor:
( AYA GİDEN, YILDIZA GİDEN MİLLETLERE İMRENEN EY TÜRK GENÇLİĞİ ! YİRMİ YAŞINDAKİ FATİHİN AHLAK FEZASINDAN DÜŞTÜĞÜNÜZ BU GÜNKÜ ÇÖPLÜĞE BAKIN VE UTANIN ..!
 
Kayıt
18 Mart 2012
Mesajlar
23
Beğeniler
0
#14
Ayak Sesleri

Hep bu ayak sesleri, hep bu ayak sesleri,
Dolaşıyor dışarda, gün batışından beri,
Bu sesler dokunuyor en ağrıyan yerime,
Bir eski çıban gibi işliyor içerime,
Ey şimdi kara haber gibi bana yaklaşan,
Sonra saadet olup yanımdan uzaklaşan,
Sesler, ayak sesleri kesilmez çıtırdılar!
Bana gelen müjdeyi galiba caydırdılar,
Böyle adım atarlar, ayrılanlar eşinden,
Böyle yürür, gidenler, bir tabutun peşinden,
Kimsesiz gecelerim, bu kesik sesle doldu,
Artık, atan kalbimde bir ayak sesi oldu
Bir gün, sönük göğsüme düştüğü vakit başım
Benden ayrılıyormuş gibi bir can yoldaşım,
Gittikçe uzaklaşan bu sesi duya duya,
Yavaşça dalacağım, o kalkılmaz uykuya

Necip Fazıl Kısakürek
 
Yukarı Alt